• +90 342 317 2000

 

 

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede yürütülen çalışmalarda aktif olarak görev alan İnşaat Mühendisliği Bölümü, Mimarlık Fakültesi ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü akademisyenleriyle değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yumrutaş, “Üniversitemizde çalışan inşaatla ilgili eğitimi olan tüm akademik personelimiz ilk günden bugüne kadar bölgede canla başla hizmet verdiler” dedi.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanlık Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş,  Kahramanmaraş’ta meydana gelen asrın felaketinin ardından Gaziantep Üniversitesi olarak bu süreçte yapılanlar ve yapılacaklar hakkında bilgi verdi. Gaziantep Üniversitesi olarak sadece Gaziantep’te değil çevre illere de destekler verildiğini ifade eden Prof. Dr. Yumrutaş, üniversite olarak hiçbir sorumluluktan kaçılmadığını belirtti. Prof. Dr. Yumrutaş, “AFAD, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı hasar tespit çalışmalarını yapan teknik personellere gerekli teknik destek sağlanmıştır. Yine üniversitemiz akademik personelince Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yıkılan binalar hakkında yürütülen soruşturmalar kapsamında bilirkişi hizmeti verilmiştir. Bundan sonraki süreç için de yeni bir yol haritası çizilmiş olup, deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan konularda hizmet verilmeye devam edilecektir. Bu süreçte Gaziantep Üniversitesi olarak her türlü göreve hazırız” şeklinde konuştu.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram depremden hemen sonra ilgili tüm akademisyen ve idari kadroyla sürece dahil olduklarını söyleyerek, Üniversite ve bilime yakışır bir şekilde çalışmalar yapıldığının altını çizdi. Prof. Dr. Bayram şunları aktardı: “Depremin ilk gününden itibaren sahanın sessiz kahramanları olarak çıkmış adli vakalarda, riskli tesislerde ve bakanlıkların ihtiyaç duyduğu alanlarda ihtiyaçları karşılayacak şekilde sahada bulunmaktayız. Bundan sonraki süreçte de bilimsel anlamda katkı sağlama noktasında her türlü bilimsel desteği vermek için çalışmalara devam ediyoruz. Üniversitelerin kanunla belirlenmiş bazı çerçeve ve sınırları bulunmaktadır. Bu çerçeve ve sınırlara sadık kalarak, mevcut kanunların gelişmesine katkı vererek sahada çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bundan sonra da gerek yönetmeliklerde gerekse kanunlarda bazı revizyonların gelişmesine ve değiştirilmesine ilgili önerilerimiz olacaktır.”

GAÜN İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aytaç Güven ise İnşaat Mühendisliği Bölümü olarak deprem sürecinde yapılan faaliyetler hakkında bilgi vererek şunları aktardı: Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın talebi üzerine İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde ağır hasarlı durumda olan binaların tahliye süreçlerinde uzman öğretim üyesi olarak görevlendirildik. Meydana gelen 6.4 şiddetindeki Hatay depreminden sonra bu süreç Bakanlık tarafından iptal edildi. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı ile koordineli olarak Gaziantep merkez ve ilçelerinde meydana gelen can kayıplı bina göçüklerinde bilirkişi olarak görev almaya başladık. Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi ve Meslek Yüksek Okulu İnşaat Bölümü öğretim üyeleri de sürece katıldı ve halen bu davalarda bilirkişi hizmetine devam etmekteyiz. İvedi olarak Gaziantep’te bulunan Organize Sanayi Fabrikaları, kamu kurumları, okullar ve özel konut sahiplerinin taleplerine cevap verebilecek eylem planları hazırlayıp bununla ilgili iş listeleri oluşturduk. Yakın zamanda Gaziantep ve çevre illerin talep ettikleri uzmanlık ve bilirkişilik hizmetlerine başlayacağız ve bununla ilgili Gaziantep Üniversitesi WEB sayfasında duyuru yapacağız.”