• +90 342 317 2000

 

 

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen Deprem Bölgesi Zirvesi’nde Türkiye’nin önde gelen Meteoroloji ve Afet Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Konuşmasında afetlerin kaçınılmaz olduğunu ancak zararlarının önlenebilir olduğunu belirten Prof. Dr. Kadıoğlu, afetlerin etkilerini azaltmanın ve riskleri en aza indirmenin afet yönetiminin temel önceliklerinden biri olduğunu vurguladı. Afetlerin yol açabileceği yıkıcı etkilerin önceden tahmin edilemeyebileceğini ancak iyi planlanmış risk azaltma stratejilerinin bu etkileri minimize edebileceğini söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu risk azaltmanın bir süreç olduğunu ve sürekli olarak gözden geçirilip güncellenmesi gerektiğini belirtti.

Afet yönetimi konusunda ülkemizde dil ve fikir birliği olmadığını ifade eden Prof. Dr. Kadıoğlu, “Afet denilince herkes başka bir şey anlıyor. Afet ve acil durum farkını bilmiyoruz. Deprem ve doğal afet diyoruz hala, armutlar ve meyveler gibi bir ifade kullanıyoruz adeta. Doğal afet ne demek, doğal ya da organik diye ayrılıyor mu? Afetler doğal-yapay diye ayrılmıyor. Afet ve Acil Durum Yönetiminin Ankara’da ne işi var mesela? Acil durum ve afet yönetiminin farkını bilmeyenler bunu böyle kullanıyor. Acil durum; yerelde itfaiye, ambulans, polisin her gün yaptığı iş, yerelde baş edilebilen durumlar bunlar, bunun için Ankara’dan koordinasyona gerek yok. Bizim problemimiz afet, çok sık olmayan, olduğu zaman da yerel imkanlarla baş edilemeyen durumlardır afetin tanımı. Kullandığımız kelimeleri, kavramları korkunç şekilde yanlış kullanıyoruz” diye konuştu.

 

 

 

 

Kaynak: https://habermerkezi.gantep.edu.tr/?p=70999